σαν σήμερα …


Λιδωρίκι και Μαλανδρίνο, 11 Αυγούστου 1828

https://i1.wp.com/lh3.googleusercontent.com/_QW_USKRkIzk/SzzBr7EcYVI/AAAAAAAAh5o/TxtpNo-eCAY/s1600/1953.6.jpg

Η  αρχή της εκστρατείας για την απελευθέρωση της Ρούμελης, 11-8-1828
«Ολίγαι παρήλθαν ημέραι αφ’ ού απεστάλησαν τα εν Τροιζήνι στρατεύματα εις Μέγαρα και επληθύνθησαν εις οκτακισχιλίους, όλους Στερεοελλαδίτας· αλλά παρά πάσαν προσδοκίαν διέμειναν αργά επτά μήνας· αργά τα ηύραν ότ’ έφθασαν και οι πρέσβεις εις Πόρον· χειρ αόρατος εφαίνετο αναχαιτίζουσα αυτά, και το κοινόν εγόγγυζε δικαίως. Μόλις αι υπό τον Κίτσον Τσαβέλλαν και Γιαννάκην Στράτον χιλιαρχίαι και η υπό τον Νικολόν Τσαβέλλαν πεντακοσιαρχία απεσπάσθησαν την 11 του γενικού στρατοπέδου και εστράτευσαν κατά τας επαρχίας Λοιδωρικίου και Μαλανδρίνου εις εμπόδιον εισαγωγής τροφών εις Ναύπακτον.

http://nationalpride.files.wordpress.com/2013/04/cebaceafcf84cf83cebfcf82-cf84ceb6ceb1ceb2ceadcebbceb1cf82.jpg

Αποβάντες ούτοι εις το παράλιον της Σεργούλας πλησίον των Τριζωνίων, εκυρίευσαν τας επαρχίας Λοιδωρικίου και Μαλανδρίνου, εξελάσαντες τους εν αυταίς κατέχοντας θέσεις εχθρούς.
https://i0.wp.com/40.media.tumblr.com/ff2d38fd45309d864c81ddff88485c34/tumblr_inline_npmbnmyLxm1t7a3ij_400.jpgΗ είδησις αύτη κατετάραξε τον Αχμέτ-Πρέβισταν, όστις τεταγμένος ως εκτελεστική δύναμις της επαρχίας Κραββάρων, έσπευσε ν’ αρπάση όσα ηύρε γεννήματα και τρόφιμα και να κλεισθή εν Λομποτινά, χωρίω της αυτής επαρχίας· εμελέτησε δε να συλλάβη και προκρίτους άλλων τινών χωρίων· αλλ’ ούτοι επρόφθασαν και επεκαλέσθησαν εν καιρώ την βοήθειαν των εκστρατευσάντων ομογενών, οίτινες και αυτούς κινδυνεύοντας ελύτρωσαν, και την Λομποτινάν επολιόρκησαν. Γνωσθείσης δε της πολιορκίας, 250 των εν Ναύπακτω εξεστράτευσαν εις βοήθειαν αλλ’ ο Γιάννης Φαρμάκης, καταλαβών την θέσιν του Σκοπού, εματαίωσε το σχέδιον. Εν τούτοις ήλθαν άγγελοι λέγοντες τοις πολιορκηταίς, ότι οι εν Πατρατσικίω υπάρχοντο υπό τον Οσμάμπασαν και τον Ασλάμπεην· τότε οι μεν των πολιορκητών, ων ο αριθμός ηυξήθη, αφέντες την πολιορκίαν κατέλαβαν τας εμπροσθινάς θέσεις προς την Αλογόβρυσιν επί των ορίων του Λοιδωρικίου και του Πατρατσικίου, οι δε ετοποθετήθησαν κατά την Οξιάν προς αντίστασιν.»

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ

About Click me

Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΗΣ. ************************************************************ THIS WEBSITE IS INVITED TO RESIDENTS OF THE MUNICIPALITY OF NAFPAKTIA AND TO THOSE VISITORS.

3 σκέψεις σχετικά με το “σαν σήμερα …

 1. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΓΚΟΥΜΑΣ (1973-2010) – Εθνομάρτυρας

  Posted on 12/08/2017


  Τον δολοφόνησαν αλβανοί, γιατί μιλούσε την μητρική του γλώσσα

  Ο Αριστοτέλης Γκούµας γεννήθηκε το 1973 στη Χειµάρρα και μεγάλωσε εκεί. Στα 17 του χρόνια έφυγε αναζητώντας δουλειά στην Αθήνα, όπου και έμενε τα τελευταία είκοσι περίπου χρόνια μέχρι το 2009.

  Το καλοκαίρι του 2009 ήρθε στη Χειµάρρα για να δουλέψει σε µια καντίνα. Το μοιραίο βράδυ είχε συναντήσει κάποιους φίλους του. Το βράδυ της 12ης Αυγούστου του 2010, ο Χειμαρριώτης Αριστοτέλης Γκούμας έπινε τον καφέ του με τους φίλους του στο καφενείο της παλιάς Χειμάρρας πρωτού πιάσει δουλειά στην καντίνα όπου εργαζόταν.

  Έκανε το µοιραίο λάθος, όµως, να µιλάει στα ελληνικά. Μόλις βγήκε από το µαγαζί, άγνωστοι τον πλησίασαν και του ζήτησαν τον λόγο για τη γλώσσα που χρησιµοποιούσε.

  Εκείνος απάντησε πως µιλά στη µητρική του γλώσσα.

  Με αφορµή την καταγωγή του, τα πνεύµατα σύντοµα οξύνθηκαν. Ανέβηκε στη µηχανή του και έφυγε. Οι άγνωστοι τον ακολούθησαν µε το αυτοκίνητό τους και λίγο αργότερα ο 37χρονος Αριστοτέλης βρέθηκε νεκρός στο οδόστρωµα, λίγα µέτρα µακριά από το σπίτι του.

  Ο Αριστοτέλης δολοφονήθηκε στο Καμπί, στην περιοχή της Χειμάρρας από Αλβανούς εθνικιστές, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες ήταν μέλη της οργάνωσης «Mjaft, ανάλογης με αυτήν των «γκρίζων λύκων» της Τουρκίας.

  Έτσι του «την έστησαν» εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι ήταν άοπλος, τον δολοφόνησαν εν ψυχρώ. Αφού τον καταδίωξαν και εμβόλισαν την μηχανή, τον έριξαν κάτω και πέρασαν πολλές φορές από πάνω του με το αυτοκίνητο μέχρι που τον έλιωσαν. Ο Αριστοτέλης Γκούμας απέδειξε με το θάρρος και την παλικαριά του το αδούλωτο πνεύμα των Νέων Βορειοηπειρωτών που ζουν στις πατρογονικές εστίες ότι αυτή η γη ήταν, είναι και θα είναι Ελληνική.

  Α Θ Α Ν Α Τ Ο Σ

  voriosipiros.gr

  Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.