Θ. Παπαθανάσης: «Δηµοτική αρχή του βολέµατος και της µετριότητας»

η πρόσφατη συνέντευξη του τέως δημάρχου Ναυπακτίας

Θ.Παπαθανάση στην εφημερίδα της Αιτωλ/νίας  "ΑΙΧΜΗ"

Δριµεία κριτική ασκεί ο πρώην δήµαρχος στη σηµερινή δηµοτική αρχή

 

Εµµέσως πλην σαφώς ανακοινώνει και την κάθοδό του στις προσεχείς δηµοτικές εκλογές. 
Δεν έχουµε δήµαρχο – ηγέτη αλλά µια πλειάδα ανθρώπων που είναι και αυτοί δήµαρχοι…

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 14/12/2017 
Για αναποτελεσματικότητα και βόλεμα, κάνει λόγο ο πρώην δήμαρχος Ναυπάκτου, Θανάσης Παπαθανάσης, αναφερόμενος στην νυν δημοτική αρχή.
Μιλώντας στην ΑΙΧΜΗ δεν παραλείπει να καυτηριάσει τη στάση της πλειοψηφίας στην αντιμετώπιση των σοβαρών θεμάτων που «καίνε» το δήμο. Μιλάει επίσης και για τα δικά του σχέδια για την διεκδίκηση του δήμου Ναυπακτίας στις επόμενες δημοτικές εκλογές:

»-Να ξεκινήσουμε από τον πρόσφατο απολογισμό του δημάρχου Ναυπακτίας, τον οποίο σχολιάσατε αρνητικά. Για ποιο λόγο;

-Κατ’ αρχάς να σας πω ότι η σημερινή δημοτική αρχή, όταν ήταν στην αντιπολίτευση ζητούσε απολογισμό σε μεγάλους χώρους με την παρουσία πολιτών. Το μόνο που δεν συνέβη στην δική της θητεία ήταν αυτό. Έκανε απολογισμό σε κλειστό χώρο, απ’ όπου η πλειοψηφία εκείνων που είχαν προσκληθεί έλειπε. Το κοινό ήταν συγκεκριμένο και αποτελούνταν από κάποιους προέδρους τοπικών κοινοτήτων, και χωρίς την παρουσία της τοπικής κοινωνίας. Αυτό δείχνει ότι η δημοτική αρχή δεν εμπνέει.
Το δεύτερο που θέλω να επισημάνω είναι ότι, αν βρισκόμασταν στην προηγούμενη δημαρχιακή περίοδο θα ήμασταν μόλις 7 μήνες πριν τις εκλογές και αν βρισκόμασταν στην εποχή «Καποδίστρια», 9 μήνες πριν από τις εκλογές. Αυτό σημαίνει ότι τώρα θα γινόταν ο τελικός απολογισμός έργου. Αν βάλουμε αυτό ως πήχη, αυτή η δημοτική αρχή περνάει από κάτω, διότι ακόμα παραμένει σε εξαγγελίες, αφού δεν έχει να παρουσιάσει χειροπιαστό έργο. Απέχει πάρα πολύ από τις προεκλογικές δεσμεύσεις, πράγμα που διαπιστώνει και η κοινωνία.
Ουσιαστικά δεν έχουμε δήμαρχο – ηγέτη. Έχουμε μια πλειάδα ανθρώπων που είναι και αυτοί δήμαρχοι. Όλα αυτά οδηγούν στην απαξίωση της πολιτικής ζωής του τόπου. Το βασικότερο όμως είναι ότι έχει πληγεί το γόητρο της πόλης και κατ’ επέκταση του δήμου, παρόλο που η Ναύπακτος αποτελεί brand name…
Μην ξεχνάμε όμως ότι βρισκόμαστε σε εποχή οικονομικής κρίσης…
-Επειδή είμαι και στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, θα σας πω ότι υπάρχει διακίνηση χρήματος, υπάρχουν ευρωπαϊκά προγράμματα, και άλλα που αφορούν στην ενέργεια, στο περιβάλλον κλπ., από τα οποία η Ναυπακτία είναι εκτός. Η εξωστρέφεια που είχαμε δημιουργήσει παλιότερα πλέον δεν υπάρχει. Δεν αξιοποιούνται όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή του ο δήμος.
Η Ναυπακτία μόνο τουριστικά μπορεί να αναπτυχθεί. Έχει κάνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση;
-Από τη στιγμή που έχει πληγεί το γόητρό της και δεν αξιοποιείται το brand name, δεν νομίζω ότι μπορούν να γίνουν βήματα. Δεν υπάρχει αποτελεσματικότητα, Αυτή τη στιγμή παρατηρούμε έναν πόλεμο ανασφάλειας μεταξύ εκείνων που φοβούνται μην χάσουν την καρέκλα και εκείνων που κάθονται καλά στην καρέκλα τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη παραγωγής έργου και αναποτελεσματικότητα. Δεν υπάρχει σχεδιασμός για τα μεγάλα, δεν υπάρχει απορροφητικότητα κονδυλίων και αρκετά έργα έχουν απενταχθεί, όπως τα δυο έργα περιβάλλοντος που ήταν στο ΕΣΠΑ. Δηλαδή έχουμε χάσει 5,5 εκατ. ευρώ που ουσιαστικά το ποσό αυτό διπλασιάζεται ως απώλεια, διότι έπρεπε, εκτός από αυτά τα έργα, να έχουμε εντάξει άλλα τόσα. Πότε θα αποκτήσουν αποχέτευση για παράδειγμα οι υπόλοιπες περιοχές της Ναυπάκτου ανατολικά και δυτικά της πόλης, όταν έχουμε πετάξει 5,5 εκατ. ευρώ; Άρα αυτή τη στιγμή μιλάμε για κάποιους ανθρώπους του βολέματος και της μετριότητας.
Η δημοτική αρχή δέχεται επιθέσεις και για τα οικονομικά. Θεωρείτε ότι υπάρχει αντικείμενο;
-Όταν αυτή τη στιγμή χρωστάει σε τρεις επιχειρηματίες 200.000 ευρώ για ελαστικά και επισκευή αυτοκινήτων του δήμου, όταν απεντάσσονται έργα, όταν χάνουμε τη γαλάζια σημαία από την παραλία Γριμπόβου, όταν η αποχέτευση του Αντιρρίου έχει σταματήσει, όταν υπάρχει οφειλή 250.000 ευρώ από πολιτιστικές εκδηλώσεις, όταν δεν δίνεται καμία ενίσχυση στις τοπικές κοινότητες, όταν για το Ξενία δαπανήθηκαν 200.000 ευρώ, όταν τα έργα που γίνονται στο ιστορικό κέντρο είναι χωρίς σχεδιασμό, όταν ο παραλιακός δρόμος της Παλαιοπαναγιάς και το πολεοδομικό είναι εγκαταλελειμμένα, όταν δεν έχει γίνει ούτε μια παιδική χαρά, τότε σίγουρα υπάρχει αντικείμενο. Δεν υπάρχει σχέδιο και όραμα για το που θέλουμε να πάμε την πόλη και το δήμο. Κάποια έργα που γίνονται, όπως είναι το Ειδικό Σχολείο, η ύδρευση των δυτικών περιοχών και άλλα, έρχονται από τη δική μου θητεία.
Υπάρχει όμως και ένα άλλο αγκάθι που είναι η ΔΕΥΑΝ. Βλέπουμε ότι έχει χρέη. Έρχονται κάποια και από το παρελθόν;
-Η ΔΕΥΑΝ είναι αγκάθι, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι χρωστάει σε προμηθευτές 1,6 εκατ. ευρώ, στο δήμο 1,2 εκατ. ευρώ  από τα οποία οι 450.000 ευρώ ρυθμίστηκαν σε 100 δόσεις την περασμένη εβδομάδα για να μην πάνε για παράβαση καθήκοντος υπάλληλοι του δήμου, 1,3 εκατ. ευρώ χρωστάει  στις τράπεζες, 1 εκατ. ευρώ στην ΔΕΗ, που έκανε ρύθμιση για 100 δόσεις, πράγμα που σημαίνει ότι υποθηκεύει και τις επόμενες δημοτικές αρχές, ενώ ο εργολάβος που κατασκεύασε την αποχέτευση θα ζητήσει 1,5 εκατ. ευρώ. Οι καταναλωτές χρωστούν στην επιχείρηση 3,4 εκατ. ευρώ.
Με λίγα λόγια η ΔΕΥΑΝ είναι βραδυφλεγής βόμβα και άρα μπαίνουν πολλά ερωτηματικά για την αποχώρηση του κ. Κοτρωνιά από τη θέση του προέδρου, λίγες ημέρες πριν όλα αυτά βγουν στην επιφάνεια.
Τα ανοικτά θέματα είναι πολλά, όπως για παράδειγμα τα πολεοδομικά που καίνε τη Ναύπακτο…
-Τεράστιο θέμα! Στην Παλαιοπαναγιά, ενώ δινόντουσαν οικοδομικές άδειες από τότε που ανέλαβε αυτή η δημοτική αρχή μέχρι τον Μάιο του 2015, ξαφνικά με έγγραφό της και σαφώς με πολιτική ευθύνη, σταμάτησαν να εκδίδονται άδειες για να επανέλθουμε στο πρότερο καθεστώς προκειμένου να μπορούν να χτίζουν όπως παλιά. Μάλιστα δεν ακολούθησαν την κτηματογράφηση που τους είχα παραδώσει εγώ το 2010 για να γίνει η πολεοδόμηση και η Παλαιοπαναγιά να μπορεί να χτιστεί ανθρώπινα με πλατείες, κοινόχρηστους χώρους κλπ. Ο ΓΠΣ δεν προχώρησε όπως λέει ο δήμαρχος και μάλιστα η δημοτική αρχή έδωσε 200.000 ευρώ «δώρο» στην μελετήτρια κατ’ ανάθεση. Αυτό δεν τιμά τη δημοτική αρχή, διότι οι μελετητές πρέπει να είναι ανεξάρτητοι και να μην επηρεάζονται. Επίσης δεν μπορεί το έργο αυτό να έχει ξεκινήσει από το 2009 και ακόμα να μην έχει ολοκληρωθεί και μάλιστα να δίνουμε μπόνους 200.000 ευρώ. Επιπλέον πρέπει να σας πω ότι το Προεδρικό Διάταγμα για το οικιστικό είναι εκείνο που είχε εκδοθεί επί δικής μου θητείας και ισχύει η ίδια απόφαση, η οποία εμπλουτίστηκε το 2012 επί δημαρχίας Μπουλέ, όταν του ζητήθηκαν περαιτέρω στοιχεία. Αυτό λοιπόν είναι το Π.Δ. που ήρθε τώρα.
Παρακολουθώντας κανείς τα δημοτικά συμβούλια βλέπει ότι είστε ιδιαίτερα ενεργός αλλά και καυστικός…
-Εμείς θέλουμε να αλλάξουμε πραγματικά τον τόπο, όχι μόνο σε ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και σε τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς ακόμα και επιλογών και τρόπου ζωής. Θα θέλαμε στο σχεδιασμό που κάνουμε και αυτό το προσκλητήριο απευθύνεται σε όλους τους Ναυπάκτιους ανεξαρτήτου κομματικής τοποθέτησης, να κριθούμε από το πραγματικό έργο. Θέλουμε δηλαδή να πετύχουμε την πραγματική αποκέντρωση, να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας μέσα από επενδύσεις και έργα στο δήμο μας, να δώσουμε ελπίδα στους νέους, να ξαναδώσουμε ζωή στις εγκαταλελειμμένες τοπικές κοινότητες. Στόχος μας είναι τα μεγάλα, που δεν επιχείρησε αυτή η δημοτική αρχή, η οποία δεν έχει πυξίδα. Είναι σαν ένα ακυβέρνητο πλοίο στη μέση του ωκεανού. Θέλουμε να πετύχουμε φτιάχνοντας ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο για την ισόρροπη ανάπτυξη.
Δηλαδή θα είστε υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές;
-Τιμώντας την τεράστια στήριξη των συμπολιτών μας όλα αυτά τα χρόνια που έχουν αντιληφθεί τα παχιά προεκλογικά λόγια και την σημερινή πλήρη αναποτελεσματικότητα, έχουμε διττό ρόλο. Πρώτα να ελέγχουμε τη δημοτική αρχή σε ότι έχει να κάνει με τη διαφάνεια και δεύτερον να διαμορφώνουμε το σχέδιο της επόμενης ημέρας, το οποίο θα έχει αποτέλεσμα. Αυτή τη στιγμή εργάζομαι για να προσφέρω τα μέγιστα από τις θέσεις που έχω κληθεί και μου έχουν εμπιστευτεί οι συνάδελφοί μου αυτοδιοικητικοί να υπηρετήσω, στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, και στην Επιτροπή Παιδείας, Νεολαίας και Θρησκευμάτων και οι συνάδελφοί μου στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο ως αντιπρόεδρος.
Προς το παρόν έχω αρκετές ευθύνες και πρέπει να ανταποκριθώ σε όλα τα επίπεδα.»

από την εφημερίδα "ΑΙΧΜΗ"

About Click me

Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΗΣ. ************************************************************ THIS WEBSITE IS INVITED TO RESIDENTS OF THE MUNICIPALITY OF NAFPAKTIA AND TO THOSE VISITORS.

3 σκέψεις σχετικά με το “Θ. Παπαθανάσης: «Δηµοτική αρχή του βολέµατος και της µετριότητας»

  1. Φίλε Θανάση διάβασα προσεκτικά τις δηλώσεις σου , και πιστεύω ότι είσαι στο σωστό δρόμο…Η Ναύπακτος είναι όντως ένας τουριστικό κέντρο τής περιοχής μας και εσύ ως νέος άνθρωπος έχεις αντικειμενικές αντιλήψεις για την εξέλιξη και ανάπτυξη της σέ πολλούς τομείς. Συνέχισε να αγωνίζεσθε και ο λαός τής πόλης θα εκτιμήσει τις
    προσπάθειες σου….ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΎΓΕΝΝΑ με υγεία και δύναμη….!!!!

    Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.