ο κίνδυνος της πυρκαγιάς στο κάστρο της Ναυπάκτου

Γράφει ο:  Γιάννης Ράπτης

Η συζήτηση σχετικά με την επικινδυνότητα των πεύκων στο κάστρο της Ναυπάκτου, δεν ξεκίνησε τώρα. Θυμάμαι συζητήσεις με αρχαιολόγους που άφησαν το στίγμα τους στην πόλη μας, όπως ο Κωνστάντιος, η Κεφαλλονίτου και ο σπουδαίος Ανδρόνικος, που προσπαθούσαν να μας πείσουν για τον κίνδυνο που ελλοχεύει το πεύκο, τόσο για το μνημείο όσο και για τις ζωές των κατοίκων της συνοικίας του Τζαμιού. Εμείς βέβαια οχυρωμένοι πίσω από απόψεις, σχετικά με την ομορφιά του πράσινου και τη συμμετοχή των πατεράδων μας εκτός του στρατηγού Σουμπασάκου στη φύτευση αφ’ ενός, και αφ’ εταίρου την έλλειψη εμπιστοσύνης προς την Αρχαιολογία, γιατί αορίστως μας ταλαιπωρούσε, θεωρούσαμε αιρετική κάθε συζήτηση για το κόψιμο των πεύκων. 

Η συμβολή της αείμνηστης Κεφαλλονίτου, σαν προϊσταμένης της 22ης εφορείας Βυζαντινών στη Ναύπακτο, άλλαξε την άποψη των κατοίκων του παραδοσιακού τομέα για την αρχαιολογική υπηρεσία. Οι περισσότεροι σήμερα θεωρούν τον εαυτό τους θεματοφύλακα των μνημείων και της ιστορίας των, βάζοντας τώρα στη συζήτηση το κάστρο γυμνό ή με άλλου είδους δένδρα. Τροφή για συζήτηση για την αντικατάσταση των πεύκων με δύο επιλογές, μου έδωσε ο εξαίρετος γεωπόνος και φίλος Μπάμπης Κοτίνης.
Μια καλή επιλογή που θα προσφέρει απλόχερα ένα ανθισμένο χειμωνιάτικο στέμμα στην πόλη είναι οι αμυγδαλιές, συνυφασμένες με το ελληνικό τοπίο και ταιριάζουν απόλυτα στις εδαφολογικές μας συνθήκες. Τον Οκτώβρη ανοίγοντας μικρούς λάκκους, απλά βάζεις 3-4 μύγδαλα, ενώ σαν φυλλοβόλο από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη το κάστρο θα είναι ορατό. Ο Νίκος Καζαντζάκης, γοητευμένος έγραψε: “Αδελφή αμυγδαλιά, μίλησέ μου για το Θεό. Και η αμυγδαλιά άνθισε”
Η δεύτερη επιλογή είναι ένα σπουδαίο με περιβαλλοντικό ρόλο δασικό δέντρο η καταπράσινη χαρουπιά, με την μηδενική φροντίδα, τον παχύ ίσκιο και το αρωματικό φθινοπωρινό άνθος. Με μηδενική φροντίδα ευδοκιμεί σε όλα τα εδάφη, προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις, απλώνοντας σε πλάτος τα κλωνάρια της και όχι σε ύψος. Κατάλληλη για αναδασώσεις, εμποδίζει την εξάπλωση της φωτιάς, ενώ το πλούσιο ριζικό της σύστημα συγκρατεί και προστατεύει το έδαφος από τη διάβρωση. Στην Κρήτη υπάρχει και το μεγαλύτερο φυσικό δάσος με χαρουπιές στην Ευρώπη, το χαρουπόδασος των Τριών Εκκλησιών.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.