akapnos.gr: Σε αυτή την σελίδα θα βρεις επιχειρήσεις που απαγορεύουν το κάπνισμα δια… ροπάλου – άκαπνα εστιατόρια και μπαρ σε όλη την Ελλάδα!

Σε μία χώρα όπου βρίσκεται σε ισχύ ο αντικαπνιστικός νόμος από το 2009 τα «άκαπνα» εστιατόρια και μπαρ παραμένουν πολύ λιγότερα από τα μαγαζιά εκείνα στα οποία είτε δεν εφαρμόζεται ο νόμος είτε εφαρμόζεται μερικώς…
Επιλογές για τους μη καπνίζοντες που δεν επιθυμούν να τρώνε ή να διασκεδάζουν σε εστιατόρια και μπαρ γεμάτα καπνό, δίνει η ιστοσελίδα akapnos.gr που είναι «στον αέρα» εδώ και κάποιους μήνες.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Γιώργου Μπαλαφούτη και εθελοντών οι οποίοι έχουν αναλάβει το έργο της αναζήτησης των καταστημάτων που προσφέρουν «άκαπνη» διασκέδαση σε όλη την Ελλάδα.
Μέχρι στιγμής οι διαχειριστές έχουν εντοπίσει  360  επιβεβαιωμένα καταστήματα στα οποία οι καπνίζοντες πρέπει να περάσουν σε εξωτερικό χώρο για να ανάψουν τσιγάρο, αριθμός που αντιστοιχεί μόλις στο 1% των καταστημάτων.   
Σημειώνεται, ότι από την Εύβοια δεν έχει καταχωρηθεί εως τώρα ούτε μία επιχείρηση.

Προτείνετε  Ε  Δ  Ω  άκαπνο κατάστημα

Αναζητείται άκαπνο κατάστημα!

Σε αυτή τη χώρα ζούμε σουρεαλιστικά σκηνικά. Οπως το να αναζητάς, σε μια κατάμεστη από καφετέριες πλατεία, ένα άκαπνο μαγαζί για να κάτσεις με το τρίχρονο παιδί σου και να κάνεις αμάν να βρεις ένα. Σουρεαλιστικά σκηνικά όπως το να μπαίνεις κάπου, να ρωτάς «καπνίζουν εδώ μέσα;» και ο υπάλληλος να θεωρεί δεδομένο ότι τον ρωτάς επειδή θέλεις να καπνίσεις και όχι το αντίθετο. Και όταν το διευκρινίζεις να σε κοιτάει με ύφος έκπληκτο, λες και το να θες να κάτσεις κάπου χωρίς να τρως ντουμάνια στη μούρη, είναι το πιο περίεργο πράγμα του κόσμου. Ή να σου λέει κοιτώντας γύρω του «όχι, δεν καπνίζουν» και να εννοεί ότι δεν καπνίζουν εκείνη τη στιγμή, αλλά αν έρθει κάποιος που θέλει να καπνίσει δεν μπορούν να του το απαγορεύσουν κιόλας.

Δεν σ’ αρέσει που καπνίζουν στο μαγαζί μας; Φύγε. Δεν σου το λένε, αλλά το υπονοούν, το βλέπεις στα μάτια τους. Εσύ που θες να πιεις τον καφέ σου σ’ ένα μέρος όπου τηρείται ο αντικαπνιστικός νόμος, εσύ είσαι ο ανεπιθύμητος, ο περιθωριοποιημένος, ανήκεις σ’ ένα γκέτο μη καπνιστών που θέλουν να ξεβολέψουν τους κανονικούς ανθρώπους.

Είναι σουρεαλιστικό να κάνεις σελίδα στο facebook για να καταγράψεις μαγαζιά που τηρούν το νόμο, όχι για να τιμωρηθούν τα υπόλοιπα, αλλά για να ξέρει ο πολίτης πού επιλεκτικά οι συμπολίτες του επιτρέπουν να εφαρμόζεται ο νόμος. Ναι, έχει γίνει τέτοια σελίδα, το Akapnos.gr που καταγράφει και προωθεί άκαπνα καταστήματα. 358  καταστήματα όλα κι όλα υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα που κάνουν το αυτονόητο.

Μπαίνεις στην ταβέρνα και σου λέει ο σερβιτόρος: αν κάτσει δίπλα σας καπνιστής, τι μπορώ να κάνω; Έλα ντε, πού ακούστηκε να εφαρμόσουμε το νόμο σε μια χώρα που νομίζει ότι το κράτος είναι κάποιος άλλος; Στη χώρα της μαγκιάς, την οποία βέβαια αποβάλλουμε με τη μία όταν ταξιδεύουμε στο εξωτερικό. Εκεί τηρούμε τους νόμους κατά γράμμα γιατί αν δεν το κάνεις σε παίρνει και σε σηκώνει.

Είναι ευθεία η αναλογία και η αντανάκλαση της κουλτούρας παρανομίας, από τον αντικαπνιστικό μέχρι τις μίζες κι από το παράνομο παρκάρισμα μέχρι την ασύστολη φοροδιαφυγή. Ο πολίτης  παραβιάζει όποιο νόμο μπορεί και ο νόμος που τηρείται είναι αυτός που απλώς αδυνατούμε να παραβιάσουμε. Ο υπαλληλάκος, άμα θελήσει, φακελάκι και η υπουργάρα, άμα γουστάρει, μίζες θηριώδεις.

Απλώς ν’ αφήσουμε λίγο κατά μέρος τις φαντασιώσεις περί θεσμικής Δημοκρατίας. Κράτος Δικαίου δεν είναι το κατ’ ανάγκη δίκαιο κράτος αλλά το κράτος κανόνων. Όσο τηρούνται οι νόμοι κατά βούληση, κράτος δικαίου δεν υπάρχει. Και δεν υπάρχει σ’ όλη την κλίμακα και τη βαθμίδα παραπτωμάτων.

Να μου πεις, τι ελπίδες έχεις να εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος σε μια χώρα όπου ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κάπνιζε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου, σε χώρο όπου απαγορευόταν το κάπνισμα; Ακόμη και σε συμβολικό επίπεδο, η νομιμότητα έχει χάσει από χέρι. Εν προκειμένω, από χέρι με κιτρινισμένα δάχτυλα από το κάπνισμα και πνευμόνια ανθρακωρύχου.

Υ.Γ. Μη μασάτε άκαπνοι καταστηματάρχες! Όπως αναφέρεται στην εν λόγω σελίδα στο facebook «συνεχίστε να είστε άκαπνοι, υπάρχει μεγάλο κοινό που ψάχνει να σας βρει. Θα σας βοηθήσουμε όσο μπορούμε και σας ευχαριστούμε από καρδίας που είστε άκαπνοι».

Τα άκαπνα καταστήματα της Ελλάδος

Ανακαλύψτε και μοιραστείτε την ιδέα!

Όλες οι κατηγορίες
Εστιατόρια
Καφέ
Μπαρ
Pub
Wine Bar

310 καταστήματα στην Ελλάδα, ως τώρα, έχουν επιβεβαιώσει γραπτώς ότι είναι άκαπνα στους κλειστούς τους χώρους.Επικοινωνία
————–
Επικοινωνήστε μαζί μας στο:     info@akapnos.gr

Δεχόμαστε με χαρά ιδέες σας για το πρόγραμμα, πληροφορίες για νέα άκαπνα μαγαζιά, αλλά και οτιδήποτε άλλο θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας.


ΑΛΛΕΣ  ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ :

Υπάρχουν πολλές αξιόλογες προσπάθειες που έχουν προσεγγίσει το θέμα, η καθεμια από διαφορετική σκοπιά. Αυτή η πολυφωνία των προσπαθειών είναι ενθαρρυντική ένδειξη πως έχει πλέον ωριμάσει η ιδέα των άκαπνων κλειστών χώρων.
Επιβραβεύουμε όλους αυτούς που προσπαθούν προς αυτόν τον σκοπό και θέλουμε να δούμε ακόμα περισσότερες πρωτοβουλίες!

Προστασία από το Παθητικό Κάπνισμα – Χανιά
Ομάδα υποστήριξης άκαπνων μαγαζιών Κοζάνης
Άκαπνα μαγαζιά Σερρών
Άκαπνα Μαγαζιά Θεσσαλονίκης

Smokefree Places In Thessaloniki
Ακαπνα Μαγαζια Πτολεμαϊδας ΑΚΑ.Μ.Π
Προστασία από το Παθητικό Κάπνισμα
Σε ποια Εστιατόρια δεν καπνίζουν στην Αθήνα
Ψυχαγωγία χωρίς Καπνό
Non smoking Cafés in Thessaloniki
Blog/προσωπική ιστορία ενός ανθρώπου για τη διακοπή καπνίσματος

Ακαπνίστας – Ομάδα Χανίων


Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η  της   ιστοσελίδας  μας :

ΚΑΙ  Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ  ΠΡΟΣΦΟΡΑ  ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΣΤΗ ΝΑΥΠΑΚΤΟ, ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΝ ΛΟΓΩ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΚΑΠΝΩΝ:   

ΘΑ ΤΑ ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ  SITE  ΜΑΣ  ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΞΑΜΗΝΟ !!!  ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΔΗΛΩΣΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΜΕ ΚΙΟΛΑΣ!!!


η συντακτική ομάδα του ιστολογίου μας    «αγαπώ τη Ναύπακτο»

31 σκέψεις σχετικά με το “akapnos.gr: Σε αυτή την σελίδα θα βρεις επιχειρήσεις που απαγορεύουν το κάπνισμα δια… ροπάλου – άκαπνα εστιατόρια και μπαρ σε όλη την Ελλάδα!

 1. Στην Λάρισα από την Καθαρά Δευτέρα και μετά υπήρξε συνάντηση του Δήμου με τους ιδιοκτήτες μπαρ-καφετεριών-ταβερνών-εστιατορίων-ουζερί-κτλπ και ζήτησαν την εφαρμογή του Αντικαπνιστικού Νόμου αλλιώς θα επιβληθούν τα γνωστά πρόστιμα…φήμες λένε ότι μέχρι τις 22:00 το βράδυ τηρείται ο νόμος αλλά μετά την συγκεκριμένη ώρα που δεν λειτουργεί η Δημοτική Αστυνομία όλα επιτρέπονται αναλόγως τον ιδιοκτήτη…προσωπικά έχω δει άτομα να καπνίζουν έξω στα όρθια σε σταντ με τασάκια σε μαγαζιά που κάπνιζαν μέσα στο πρόσφατο παρελθόν…άντε να δούμε αυτή την φορά πόσο θα κρατήσει έστω αυτή η μερική επιβολή του νόμου…

  Αρέσει σε 1 άτομο

 2. Bravo for your initiative!!! It’s sad that during winter we can’t go anywhere in Athens because there is no respect and they all smoke. They even smoke in the hairdresser’s. It’s a Greek hobby to brake the law.
  Keep up the good work u have a lot of support.

  Μου αρέσει!

 3. Σοβαρά τώρα? Υπάρχει νόμος που απαγορεύει το κάπνισμα ρητά στους χώρους εστίασης και ψάχνουμε να βρούμε κατάστημα που να εφαρμόζει τον νόμο; Μου φαίνεται αδιανόητο που υπάρχει αυτή η σελίδα! Η ατιμωρησία στην Ελλάδα είναι καθεστώς.
  (καπνιστής).

  Μου αρέσει!

 4. Συγχαρητήρια υπήρχε η άποψη ότι σε όσα μαγαζιά δεν επέτρεπαν το κάπνισμα θα έκλειναν . Σε λίγο χρόνο θα γινη το αντίθετο.
  Έχουν μετατρέψει τα καταστήματα εστίασης σε θαλάμους αερίων….. δεν μιλάμε βέβαια για τον νόμο που δεν έχω δει να επιβάλλεται.

  Μου αρέσει!

 5. Τέλεια σελίδα και τέλεια ιδέα!!! Όταν έμεινα έγκυος κατάλαβα πόσο δεν σεβόμαστε όσους από εμάς δεν καπνίζουμε στην Ελλάδα!!! Με τον ερχομό του παιδιού μας είχαμε μεγάλη δυσκολία να βρούμε μαγαζιά που απαγόρευαν το κάπνισμα μέσα, πολλοί μας διαβεβαίωναν τηλεφωνικός και τελικά καταλήγαμε να δούμε ότι το παρά επιτρέπουν το κάπνισμα μέσα!! Ειναι εξαιρετική η πρωτοβουλία σας!!! Συγχαρητήρια!!! Μας γλυτώνετε από πολύ ψάξιμο!!!

  Αρέσει σε 1 άτομο

 6. ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΞΕΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙά
  να μην ειμαστε Ανατολίτες στο φέρσιμο …. μας εβαλαν στην ευρώπη !!! ε και ;;;;;

  Θα εφαρμοστεί όμως ;;; για να δουμε ……
  ας ειναι και με μπόνους !

  Μου αρέσει!

 7. Μπράβο παιδιά!
  Εγώ και η σύζυγός μου βρήκαμε μερικές καλές επιλογές μέσω της ιστοσελίδας σας.
  Ελπίζω να είναι και ακόμα πιό πολλά τα εστιατόρια που προσφέρουν χώρο για μη καπνίστές, είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι (και κάθε μέρα περισσότεροι) που θα ήταν ευγνώμων.

  Μου αρέσει!

 8. Στην Λαμία από την Καθαρά Δευτέρα και μετά υπήρξε συνάντηση του Δήμου με τους ιδιοκτήτες μπαρ-καφετεριών-ταβερνών-εστιατορίων-ουζερί-κτλπ και ζήτησαν την εφαρμογή του Αντικαπνιστικού Νόμου αλλιώς θα επιβληθούν τα γνωστά πρόστιμα…φήμες λένε ότι μέχρι τις 22:00 το βράδυ τηρείται ο νόμος αλλά μετά την συγκεκριμένη ώρα που δεν λειτουργεί η Δημοτική Αστυνομία όλα επιτρέπονται αναλόγως τον ιδιοκτήτη…προσωπικά έχω δει άτομα να καπνίζουν έξω στα όρθια σε σταντ με τασάκια σε μαγαζιά που κάπνιζαν μέσα στο πρόσφατο παρελθόν…άντε να δούμε αυτή την φορά πόσο θα κρατήσει έστω αυτή η μερική επιβολή του νόμου…

  Μου αρέσει!

 9. Και στην Λάρισα από την Καθαρά Δευτέρα και μετά υπήρξε συνάντηση του Δήμου με τους ιδιοκτήτες μπαρ-καφετεριών-ταβερνών-εστιατορίων-ουζερί-κτλπ και ζήτησαν την εφαρμογή του Αντικαπνιστικού Νόμου αλλιώς θα επιβληθούν τα γνωστά πρόστιμα…φήμες λένε ότι μέχρι τις 22:00 το βράδυ τηρείται ο νόμος αλλά μετά την συγκεκριμένη ώρα που δεν λειτουργεί η Δημοτική Αστυνομία όλα επιτρέπονται αναλόγως τον ιδιοκτήτη…προσωπικά έχω δει άτομα να καπνίζουν έξω στα όρθια σε σταντ με τασάκια σε μαγαζιά που κάπνιζαν μέσα στο πρόσφατο παρελθόν…άντε να δούμε αυτή την φορά πόσο θα κρατήσει έστω αυτή η μερική επιβολή του νόμου…

  Μου αρέσει!

 10. Τα άκαπνα καταστήματα της Ελλάδας σε γιορτινή διάθεση.

  Σε όλους μας αρέσουν οι όμορφες συνεργασίες, γι’αυτό λίγο πριν τις γιορτές θέλουμε να σας ανακοινώσουμε καλά νέα:
  Δυο εθελοντικοί οργανισμοί, ο Σύλλογος Χανίων Ακαπνίστας και τα Άκαπνα Καταστήματα της Ελλάδας (akapnos.gr), θα δείξουν εμπράκτως στήριξη ο ένας στον άλλον!

  Αφ’ενός το akapnos.gr θα τηρεί την επίσημη λίστα για το σύλλογο Χανίων.
  Αφ’ετέρου, ο σύλλογος Χανίων θα βοηθά το akapnos.gr με επιπλέον διαπιστώσεις άκαπνων καταστημάτων στην περιοχή και γραπτές επιβεβαιώσεις.

  Διαβάστε τις ενημερώσεις του Συλλόγου Χανίων, ο οποίος επιτελεί σημαντικό έργο, εδώ: https://akapnistas.blogspot.com/

  Επίσης, βρείτε απευθείας τα γραπτώς επιβεβαιωμένα καταστήματα στα Χανιά κάνοντας κλικ εδώ: https://www.akapnos.gr/listings/….

  Όπως και σε όλα τα καταστήματα της λίστας πανελλαδικώς, στη σελίδα κάθε επιβεβαιωμένου καταστήματος φαίνεται η αξιολόγηση TripAdvisor και η γραπτή βεβαίωση καταστήματος.

  Χρόνια πολλά σε όλους, με καλή διάθεση και άλλα υπέροχα νέα που έρχονται σύντομα!

  Αρέσει σε 1 άτομο

 11. Το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην Υγεία …

  Δελτίο Τύπου από 6 αντικαπνιστικές ενώσεις

  Το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην Υγεία κρύβεται μέσα σε ένα σύννεφο καπνού …

  Δεν αποτελεί αντικείμενο εξεταστικών επιτροπών στη Βουλή. Γι’ αυτό δεν έχουν ασκηθεί διώξεις για παράβαση καθήκοντος, για επιορκία, για απειλή κατά της ανθρώπινης υγείας και ζωής ή για εμπορία ναρκωτικών. Αν και αποτελεί το μεγαλύτερο σκάνδαλο στον τομέα της Υγείας κρύβεται μέσα σε ένα σύννεφο καπνού από τσιγάρα, συμφέροντα, γραφειοκρατία, αδιαφορία και κυνισμό.

  Είναι σκάνδαλο γιατί:
  Το κάπνισμα δεν σκοτώνει μόνο τους καπνιστές (22.700 θάνατοι στην Ελλάδα το 2015) αλλά σκοτώνει ή επιβαρύνει την υγεία και όσων αναπνέουν συστηματικά τον καπνό από τα τσιγάρα των άλλων (παθητικοί καπνιστές) – ιδίως εγκύους, παιδιά, ασθματικούς, άτομα με σοβαρές και χρόνιες παθήσεις (καρδιαγγειακά και αναπνευστικά προβλήματα), άτομα με σοβαρές αναπηρίες που είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε λοιμώξεις, άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
  Οι έλεγχοι εφαρμογής της αντικαπνιστικής νομοθεσίας σε νοσοκομεία, σχολεία, πανεπιστήμια, κλειστές παιδικές χαρές και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι ελλιπείς και αναποτελεσματικοί. Για παράδειγμα, τα ποσά των προστίμων υπολείπονται 10 τουλάχιστον φορές από εκείνα που θα έπρεπε να είχαν επιβληθεί έστω και στους μισούς ελέγχους.
  Το Υπουργείο Υγείας δεν δημοσιεύει στοιχεία σχετικά με τους ελέγχους ενώ η όλη διαδικασία χαρακτηρίζεται από αδιαφάνεια. Επιπλέον, το Υπουργείο μπλόκαρε πρόσφατα το πετυχημένο πρόγραμμα SmokeFreeGreece για την ενημέρωση των μαθητών, απαιτώντας (βλ. Εγκύκλιο 78038.11-10-2018) οι ενημερώσεις να γίνονται μόνον από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ, το οποίο όμως δεν διαθέτει ούτε χρόνο ούτε και την σχετική εκπαίδευση …
  Κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας περί διαφήμισης των προϊόντων καπνού και των συστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κυβέρνηση και αντιπολίτευση υποστηρίζουν ενεργά δράσεις προβολής νέων νικοτινούχων καπνικών προϊόντων από την καπνοβιομηχανία. Τα οποία μέσω παραπλανητικών διαφημίσεων παρουσιάζονται ότι τάχα βοηθούν στην διακοπή του καπνίσματος ενώ στην πραγματικότητα δημιουργούν και επιτείνουν την εξάρτηση (ιδίως ανήλικων και νέων) στη νικοτίνη, την τρίτη εξαρτησιογόνο ουσία μετά την ηρωίνη και την κοκαΐνη.
  Το κράτος εμφανίζεται ως συνεταίρος της καπνοβιομηχανίας αφού η ετήσια φορολογία καπνικών προϊόντων αποφέρει σχεδόν τα 3 δις ευρώ. Παράλληλα, ανέχεται το λαθρεμπόριο τσιγάρων και καθυστερεί αδικαιολόγητα την κύρωση του πρωτοκόλλου για την εξάλειψη του παράνομου εμπορίου προϊόντων καπνού στο πλαίσιο της Σύμβασης Πλαισίου του ΠΟΥ για τον έλεγχο του Καπνού.
  Τέλος, μέλη της κυβέρνησης, βουλευτές, στελέχη της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπαιδευτικοί, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι συνεχίζουν να καπνίζουν σε κλειστούς δημόσιους χώρους παραβαίνοντας τον νόμο και καταπατώντας τον όρκο που έχουν δώσει να υπακούουν και να σέβονται το Σύνταγμα και τους νόμους. Τα χειρότερα παραδείγματα αποτελούν η Βουλή και το ίδιο το Υπουργείο Υγείας …

  Οι σύλλογοι, ομάδες πρωτοβουλίας πολιτών και φορείς που υπογράφουμε αυτό το Δελτίο Τύπου δηλώνουμε ότι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις :
  εκπροσωπούμε την πλειοψηφία του πληθυσμού (οι μη καπνιστές αντιπροσωπεύουν το 71% των Ελλήνων),
  θεωρούμε όπως και η πλειοψηφία (83,8% των Ελλήνων) πως η μη εφαρμογή της νομοθεσίας απαγόρευσης του καπνίσματος αποτελεί δείγμα πολιτιστικής υποβάθμισης λόγω της αδιαφορίας της πολιτείας (όπως πιστεύει το 93% των Ελλήνων)
  είμαστε ΘΥΜΩΜΕΝΟΙ μαζί με το 74% των Ελλήνων όταν οι συμπολίτες μας καπνίζουν ενώ ο νόμος το απαγορεύει.

  Για όλους τους παραπάνω λόγους και επειδή θεωρούμε ότι ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι απαιτούμε από την Πολιτεία να λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε:
  να εφαρμοστεί ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ η νομοθεσία για την απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους σε όλη την επικράτεια. Στα νοσηλευτικά ιδρύματα όλων των ειδών και βαθμίδων, στα εκπαιδευτικά ιδρύματα (παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, ειδικά σχολεία, δευτεροβάθμια εκπαίδευση όλων των τύπων, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, χώροι παροχής κάθε είδους τεχνικής εκπαίδευσης, χώροι παροχής παντός τύπου ιδιωτικής εκπαίδευσης), στους παιδότοπους, σε όλους τους χώρους όπου παρέχεται εργασία, στους χώρους αθλητικών εγκαταστάσεων, στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τα κέντρα διασκέδασης. Είναι δείγμα μέγιστου κυνισμού το Υπουργείο Υγείας να εκδίδει κάθε χρόνο σχετικές εγκυκλίους που όμως δεν εφαρμόζονται στην πράξη,
  να προστατευθούν κατά προτεραιότητα οι ευπαθείς ομάδες όπως έγκυες, ανήλικοι, ασθματικοί, καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς, αλλεργικοί, άτομα με αναπηρία και γενικά όσοι βλάπτονται περισσότερο από τον καπνό του τσιγάρου,
  να εφαρμοστεί στην πράξη η νομοθεσία για την απαγόρευση της έμμεσης διαφήμισης των προϊόντων προαγωγής της εξάρτησης από τη νικοτίνη (τρίτη εξαρτησιογόνο ουσία μετά την ηρωίνη και την κοκαΐνη) και να τιμωρηθούν παραδειγματικά όσοι την παραβαίνουν. Τέλος δηλώνουμε ότι επιφυλασσόμεθα για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας έναντι της ολιγωρίας των αρμοδίων όσον αφορά την αντιμετώπιση του καπνίσματος, το οποίο έχει χαρακτηριστεί από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ως η μεγαλύτερη αποτρέψιμη παγκόσμια επιδημία.

  Σύλλογος «Ακαπνίστας» (Χανιά)
  Σύλλογος «Συνήγοροι των ΑΜΕΑ-Ενεργοί πολίτες» (Αθήνα)
  Σύλλογος «Προστασία από το παθητικό κάπνισμα» (Θεσσαλονίκη)
  Αντικαπνιστικός Σύλλογος Πάτρας – 1986
  Ομάδα Ενεργών Πολιτών Δράμας
  Αντικαπνιστικός Σύλλογος Νομού Σερρών

  Αρέσει σε 1 άτομο

 12. ΑλΙΚΟ νήμα

  Η κ ο ι ν ω ν ι κ ή _σ υ ν ύ π α ρ ξ η _ κ α π ν ι σ τ ώ ν _& μ η_ κα π ν ι σ τ ώ ν μπορεί να διασφαλιστεί μόνο όταν όλοι συμφωνήσουμε » οτι οι κλειστοί χώροι, πρέπει να είναι απαλλαγμένοι από καπνό»

  Η ομάδα ΑλΙΚΟ νήμα (Αν) οραματίζεται αυτό ακριβώς το μέλλον, κι ας μοιάζει με παραμύθι (… κόκκινη κλωστή δεμένη).

  Το νήμα έχει τη βαρύνουσα αλληγορική σημασία του. Σημειολογικά είναι κυρίαρχο παντού. Στο σύνολο των νευρώνων του δαιδαλώδους εγκεφάλου μας. Στο σύνολο των συμπεριφορών μας που απαρτίζουν το χαρακτήρα μας. Στο σύνολο των επιλογών μας που μας επιτρέπουν να λειτουργούμε συλλογικά και να υφαίνουμε τον κοινωνικό ιστό. Στο γαϊτανάκι του παιχνιδιού. Στο μίτο της Αριάδνης που βγάζει τον Ημίθεο από το λαβύρινθο. Στο παραμύθι της γιαγιάς!

  Ας ανακαλύψουμε αυτό το ΑλΙΚΟ νήμα που μας ενώνει. Τους καπνιστές με τους μη καπνιστές! Είναι θέμα παιδείας!

  Τύπος ομάδας
  Ομάδα μελέτης

  https://www.facebook.com/groups/alikonima/

  Αρέσει σε 1 άτομο

 13. Μ ι α _φ ο ρ ά _μ ο ν ά χ α _δ ε ν _φ τ ά ν ε ι?


  Δυστυχώς αυτός δεν ήταν ο τελευταίος Οκτώβρης, που δεν θα εφαρμοστεί ο Αντικαπνιστικός νόμος και αισίως (ή μάλλον απαισίως) διανύουμε τον Δεκέμβριο με τα μαγαζιά ντουμάνια και το παθητικό κάπνισμα στο 99% ! Η προστασία των μη καπνιστών, των εργαζομένων στους χώρους εστίασης και των ευπαθών πολιτών σε θέματα «τσιγαρίσματος» πήγε για άλλη μια φορά στα αζήτητα! Θυσιάστηκε στο βωμό του χρήματος. «Να διώξουμε τον πελάτη ?» λέει με απορία ο καταστηματάρχης, «που μας αφήνει τα λεφτά του που τόσο έχουμε ανάγκη !» Και με αυτό το σκεπτικό ο καπνός σαν την ενοχλητική μύγα, περιφέρεται παντού και νοθεύει τις γεύσεις, της κατά τα άλλα επιμελημένης κουζίνας σας, παρενοχλεί τους πάντες, καταπονεί τους εργαζόμενους, και επιβάλλει κατ’ οίκον περιορισμό σε σώφρονες εγκύους καρκινοπαθείς, αλλεργικούς και ευαίσθητους μη καπνιστές, γιατί και οι ανεκτικοί από τους τελευταίους, αγνοούν τον κίνδυνο και συν γυναιξί και τέκνοις υπομένουν μαζί με όλους τους υπόλοιπους θαμώνες, αδιαμαρτύρητα το «τσιγάρισμα» σαν τα κρεμμυδάκια!
  Τελικά η «οκτωβριανή επανάσταση» πρέπει να ξαναγίνει. Μια φορά μονάχα δεν φτάνει !!!

  Μου αρέσει!

 14. Μ π ρ ά β ο _σ τ η ν Κ α σ τ ο ρ ι ά !!!


  Είχα την τύχη να επισκεφθώ την πόλη της Καστοριάς την 08/12/18. Σε κανένα κατάστημα δεν καπνίζανε. Είτε καφετέρια είτε ταβέρνα. ΠΟΥΘΕΝΑ. Οσοι θελανε τσιγάρο απλά βγαίνανε έξω. Δεν το πίστευα ότι βρισκόμουν εντός των συνόρων…..Μένω στην Φλώρινα και μόνο ένα καφέ γνωστής αλυσίδας το εφαρμόζει και δεν μένει ποτέ χωρίς πελάτες. Σε ΟΛΑ τα υπόλοιπα, οι καπνιστές κάνουν πάρτυ….

  Αρέσει σε 1 άτομο

  1. …. μήπως στην Καστοριά δεν έχουν εκλογές το 2019;;;; γιατί εδώ μάλλον κρατάνε το ίσο…. θλίψη… γίναμε κακοί να γκρινιάζουμε για την εφαρμογή του νόμου…για κανένα άλλο νόμο δεν υπάρχει ανοχή από τους πολιτικούς και φυσικούς υπεύθυνους για την τήρηση…. θλίψη. Και οι μη καπνιστές αδύναμοι….

   Μου αρέσει!

 15. Οι σύλλογοι, ομάδες πρωτοβουλίας πολιτών και φορείς που υπογράφουμε αυτό το Δελτίο Τύπου δηλώνουμε ότι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις :
  εκπροσωπούμε την πλειοψηφία του πληθυσμού (οι μη καπνιστές αντιπροσωπεύουν το 71% των Ελλήνων),
  θεωρούμε όπως και η πλειοψηφία (83,8% των Ελλήνων) πως η μη εφαρμογή της νομοθεσίας απαγόρευσης του καπνίσματος αποτελεί δείγμα πολιτιστικής υποβάθμισης λόγω της αδιαφορίας της πολιτείας (όπως πιστεύει το 93% των Ελλήνων)
  είμαστε ΘΥΜΩΜΕΝΟΙ μαζί με το 74% των Ελλήνων όταν οι συμπολίτες μας καπνίζουν ενώ ο νόμος το απαγορεύει.

  Για όλους τους παραπάνω λόγους και επειδή θεωρούμε ότι ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι απαιτούμε από την Πολιτεία να λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε:
  να εφαρμοστεί ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ η νομοθεσία για την απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους σε όλη την επικράτεια. Στα νοσηλευτικά ιδρύματα όλων των ειδών και βαθμίδων, στα εκπαιδευτικά ιδρύματα (παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, ειδικά σχολεία, δευτεροβάθμια εκπαίδευση όλων των τύπων, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, χώροι παροχής κάθε είδους τεχνικής εκπαίδευσης, χώροι παροχής παντός τύπου ιδιωτικής εκπαίδευσης), στους παιδότοπους, σε όλους τους χώρους όπου παρέχεται εργασία, στους χώρους αθλητικών εγκαταστάσεων, στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τα κέντρα διασκέδασης. Είναι δείγμα μέγιστου κυνισμού το Υπουργείο Υγείας να εκδίδει κάθε χρόνο σχετικές εγκυκλίους που όμως δεν εφαρμόζονται στην πράξη,
  να προστατευθούν κατά προτεραιότητα οι ευπαθείς ομάδες όπως έγκυες, ανήλικοι, ασθματικοί, καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς, αλλεργικοί, άτομα με αναπηρία και γενικά όσοι βλάπτονται περισσότερο από τον καπνό του τσιγάρου,
  να εφαρμοστεί στην πράξη η νομοθεσία για την απαγόρευση της έμμεσης διαφήμισης των προϊόντων προαγωγής της εξάρτησης από τη νικοτίνη (τρίτη εξαρτησιογόνο ουσία μετά την ηρωίνη και την κοκαΐνη) και να τιμωρηθούν παραδειγματικά όσοι την παραβαίνουν.

  …. ακόμα λίγο & τελειώνει.

  Μου αρέσει!

 16. …ε ν ώσ τ η νΕ λ λ ά δ ατ η να ν τ ι κ α π ν ι α τ ι κ ήε κ σ τ ρ α τ ε ί ατ η νχ ρ η μ α τ ο δ ω τ ε ίο_Π Α Π Α Σ Τ Ρ Α Τ Ο Σ !!!


  https://external.fath6-1.fna.fbcdn.net/safe_image.php?d=AQDFGVSOsfjr1b6W&w=540&h=282&url=http%3A%2F%2Fwww.stogiatro.gr%2Fimages%2Foi-ipa-periorizoun-tis-poliseis-ilektronikon-tsigaron-gia-na-profylaksoun-tous-neous.jpg&cfs=1&upscale=1&fallback=news_d_placeholder_publisher&_nc_hash=AQAhmHw2umQtriK1

  Οι αμερικανικές αρχές αποφάσισαν να επιβάλουν αυστηρούς περιορισμούς στην πώληση των ηλεκτρονικών τσιγάρων με στόχο να προφυλάξουν τους νέους, από τους πρώτους καταναλωτές αυτού του προϊόντος, ιδίως στην αρωματική μορφή του.

  Η υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προτείνει την απαγόρευση των πωλήσεων των αρωματικών ηλεκτρονικών τσιγάρων στο Διαδίκτυο. Αυτού του είδους τα τσιγάρα δεν θα είναι διαθέσιμα παρά μόνο στα καταστήματα.

  Επιπλέον, η FDA αναμένεται να επιβάλει την απαγόρευση των πωλήσεων των τσιγάρων και πούρων με μενθόλη.

  Αυτές οι προτάσεις θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση, έως τον Ιούνιο προτού εφαρμοστούν.

  Ο αριθμός των χρηστών ηλεκτρονικού τσιγάρου στα αμερικανικά λύκεια αυξήθηκε κατά 78% το διάστημα 2017-2018, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα μιας εθνικής έρευνας για τους νέους και τον καπνό.

  «Αυτοί οι αριθμοί σοκάρουν τη συνείδησή μου» δήλωσε ο Σκοτ Γκότλιεμπ, αξιωματούχος της FDA. «Αυτή η αύξηση (της κατανάλωσης) πρέπει να σταματήσει. Και η κατευθυντήρια γραμμή είναι η εξής: δεν θα αφήσω μια γενιά παιδιών να εθιστεί στη νικοτίνη μέσω της χρήσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων» συμπλήρωσε ο ίδιος.

  Από το 2016, η FDA έχει επιβάλει περιορισμούς στις πωλήσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων, για παράδειγμα, απαγορεύεται η πώληση για τους ανήλικες, ενώ έχει εντείνει τους ελέγχους.

  Όμως, μπροστά στην κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των χρηστών μεταξύ των νεαρών Αμερικανών, αποφάσισε να πάρει μέτρα κατά των αρωματικών τσιγάρων τέτοιου τύπου, που φαίνεται πως προσελκύουν τους νέους.

  Σε ένα πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύτηκε στη Washington Post, ο Σκοτ Γκότλιεμπ και ο υπουργός Υγείας Άλεξ Έιζαρ μίλησαν για μια «επιδημία».

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Κοινοποιήστε το άρθρο

  Μου αρέσει!

 17. Γ ι α τ ίσ τ η νΚ α σ τ ο ρ ι ά_σ υ μ ο ρ φ ώ θ η κ α ν ???

  Έπειτα από την ενημέρωση, τις επαναλαμβανόμενες συστάσεις από τις υπηρεσίες ελέγχου, την προτροπή των περισσοτέρων μελών μας και σεβόμενοι την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, επιθυμούμε να προστατεύσουμε τις επιχειρήσεις μας, από τα δυσβάστακτα πρόστιμα που έχουν ως επακόλουθο και την ανάκληση των αδειών. Αποφασίζουμε λοιπόν, την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, από την Δευτέρα 12 Νοεμβρίου.

  – Σεβόμαστε τον συνάνθρωπό μας…

  – Σεβόμαστε τον συνάδελφο μας…

  Σύλλογος καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος Καστοριάς

  http://oladeka.com/wp-content/uploads/2018/11/nosmoke-copy.jpg?resolution=1366,1


  Μακάρι να τηρηθεί η απόφαση και να εφαρμοστεί (επιτέλους) ο νόμος. Να υποθέσω δεν θα ξαναδώ πλαστικά ή χάρτινα ποτηράκια με ένα δάχτυλο νερό, σωστά;

  Gatsoni Ria
  https://www.facebook.com/gatsoni.ria

  Αρέσει σε 1 άτομο

 18. Δ ω ρ ε ά νμ α θ ή μ α τ αγ ι α_δ η μ ά ρ χ ο υ ς! Κε Πελετίδη κάνεις πως δεν ακούς?

  ΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΚΟΒΟΥΝ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ !!!

  Προτεραιότητα του Δήμου Τρικκαίων δεν είναι η καταστολή, αλλά η πρόληψη, εξ ου και η έμφαση έχει δοθεί στη μαθητική κοινότητα.

  ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
  Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στα… Τρίκαλα για τους αντικαπνιστές. Η θεσσαλική πόλη, που μας έχει συνηθίσει σε πρωτιές στον τομέα της τεχνολογίας, σε λίγες ημέρες κλείνει έναν χρόνο «άκαπνη», αποδεικνύοντας ότι την ενδιαφέρει εξίσου η ποιότητα ζωής των κατοίκων της. «Ο αντικαπνιστικός νόμος είχε ψηφιστεί εδώ και χρόνια, αλλά δεν υπήρχε θέληση για να εφαρμοστεί», υπενθυμίζουν εκπρόσωποι του δήμου, που δεν κρύβουν τη χαρά τους όχι μόνον για τη ρηξικέλευθη απόφαση, που τέθηκε δοκιμαστικά σε ισχύ στις 31 Οκτωβρίου 2017, αλλά και για το γεγονός ότι πολλές άλλες πόλεις ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν το τρικαλινό παράδειγμα. «Μας προσεγγίζουν καθημερινά δήμαρχοι αλλά και σύλλογοι πολιτών από όλη την Ελλάδα –την Κοζάνη, τη Λάρισα, τη Θεσσαλονίκη, την Καλαμάτα και τα Χανιά– που ζητούν την τεχνογνωσία μας». Το αντικαπνιστικό «κύμα» μοιάζει –με καθυστέρηση ομολογουμένως– να εξαπλώνεται. Για του λόγου το αληθές, ο Σύλλογος Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Καστοριάς ανακοίνωσε χθες ότι «έπειτα από την ενημέρωση, τις επαναλαμβανόμενες συστάσεις, την προτροπή των περισσότερων μελών μας και σεβόμενοι την απόφαση της γενικής συνέλευσης, επιθυμούμε να προστατεύσουμε τις επιχειρήσεις μας από τα δυσβάσταχτα πρόστιμα […], αποφασίζουμε την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου από τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου.

  Ο εκ πεποιθήσεως αντικαπνιστής Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου αφουγκράστηκε τη δυσαρέσκεια διαφόρων πληθυσμιακών ομάδων από τη διαχρονική «επιβολή» των καπνιστών, αρχής γενομένης από τους σπουδαστές και καθηγητές της ΣΕΦΑΑ Τρικάλων τον Απρίλιο του 2016, το παράδειγμα των οποίων ακολούθησαν και οι μαθητές. Στις 31 Οκτωβρίου 2017 ξεκίνησε η δοκιμαστική περίοδος, στη διάρκεια της οποίας πολλοί τοπικοί παράγοντες εξέφρασαν την υποστήριξη τους στο εγχείρημα – ο εμπορικός σύλλογος, η πνευμονολογική κλινική, οι εθελοντές του δήμου κ.ά. «Σήμερα, έναν χρόνο μετά, τα πρόστιμα που έχουν δοθεί σε παραβάτες κυμαίνονται στα 30, όταν μόνον στο κέντρο της πόλης τα καταστήματα εστίασης είναι περίπου 60, ενώ η δημοτική μας αστυνομία εξακολουθεί να αριθμεί μόλις τρεις εργαζομένους». Μια βόλτα στην πόλη επιβεβαιώνει τα παραπάνω. Και για τους Τρικαλινούς καπνιστές, πάντως, η εφαρμογή της νομοθεσίας ενέχει μια σχετική πρόκληση. «Συνήθως μειώνουν το κάπνισμα, επειδή κρυώνουν καπνίζοντας σε εξωτερικούς χώρους», σχολιάζει κάτοικος, «ενώ οι πιο θεριακλήδες διανύουν μερικά χιλιόμετρα μέχρι την όμορη Καρδίτσα».

  Η δημοτική αστυνομία στην πόλη των Τρικάλων εξακολουθεί να αριθμεί μόλις τρεις εργαζομένους.


  Η δημοτική αστυνομία στην πόλη των Τρικάλων εξακολουθεί να αριθμεί μόλις τρεις εργαζομένους.


  Πάντως, προτεραιότητα του δήμου δεν είναι η καταστολή, αλλά η πρόληψη, εξ ου και η έμφαση έχει δοθεί στη μαθητική κοινότητα. «Ενημερώνουμε τα παιδιά για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, αλλά κυρίως φιλοδοξούμε να τα εκπαιδεύουμε έτσι ώστε να μπορούν να ορθώνουν το ανάστημά τους και να λένε όχι», τονίζει στην «Κ» η κ. Φανή Σμιξιώτη, διευθύντρια του 5ου Γυμνασίου Τρικκαίων, απ’ όπου φαίνεται να ξεκίνησε η αντικαπνιστική επανάσταση…

  Η επιστολή και η διάκριση

  «Ηταν ιδέα των μαθητών μας η επιστολή στον δήμαρχο για το παθητικό κάπνισμα, η οποία μάλιστα έλαβε διάκριση από το Ερευνητικό Εργαστήριο Μπεχράκη», τονίζει η κ. Σμιξιώτη, που από το 2016 ενορχηστρώνει, με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, δράσεις με τον ίδιο προσανατολισμό. «Στα προγράμματα αγωγής υγείας, εστιάζουμε στο κάπνισμα», εξηγεί η ίδια, «έχουμε προηγουμένως παρακολουθήσει και εμείς ως εκπαιδευτικοί επιμορφωτικά σεμινάρια, όπου εμβαθύναμε έτσι περαιτέρω στο θέμα». Η ανταπόκριση των Τρικαλινών εφήβων μετά την ημερίδα του περασμένου Ιανουαρίου ήταν μεγάλη. «Δεν φανταζόμασταν ποτέ ότι θα μπορούσαμε να θέσουμε εμείς στο σπίτι τους όρους, καθιερώνοντας “αντικαπνιστικές ζώνες” ή κάνοντας συμφωνία με τους γονείς μας ώστε να καπνίζουν εκτός σπιτιού», μεταφέρει η κ. Σμιξιώτη τα σχόλιά τους. Επιπλέον, οι μαθητές ζήτησαν από τον δήμο τον κατάλληλο εξοπλισμό, ώστε να τοποθετήσουν ανιχνευτές καπνού σε «τυφλά» σημεία στο σχολικό κτίριο και στο προαύλιο. Οπως διευκρινίζει η διευθύντρια, ο συναγερμός δεν έχει έως σήμερα σημάνει, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι θα επαναπαυθούν. «Η προσπάθεια για την καλλιέργεια μιας νέας νοοτροπίας είναι αέναη», καταλήγει η ίδια, που επίσης δεν καπνίζει.

  Αρέσει σε 1 άτομο

 19. Ποιος λογικός άνθρωπος συμφωνεί να κυκλοφορεί ελεύθερος αυτός ο δολοφόνος που ισοδυναμεί σαν να φορτώνεις 100 πλοία σαν τον Τιτανικό με 1.500 παιδιά το καθένα και να τα βουλιάζεις κάθε χρόνο!

  Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.