Όλα τα μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας


Στη δίνη του κορωνοΐού η Ευρώπη – Πρόσθετα μέτρα ανακοίνωσε η κυβέρνηση, slpress

Αυξήθηκαν όπως άλλωστε αναμενόταν, τα κρούσματα του κορωνοϊού και αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα.

Τα κρούσματα αυξήθηκαν – τα δύσκολα είναι μπροστά 

Αυξήθηκαν όπως άλλωστε αναμενόταν, τα κρούσματα του κορωνοϊού και αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα, ανάκοίνωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελεία Πελώνη, στο μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών που έγινε με τηλεδιάσκεψη, και πρόσθεσε: “όπως κατ΄επανάληψη έχει επισημάνει ο Πρωθυπουργός- τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Ο επόμενος μήνας θα είναι πολύ δύσκολος. Αυτό που προέχει είναι να περιοριστεί η μετάδοση του ιού, προκειμένου να δοθεί χρόνος στο σύστημα Υγείας για να ανταπεξέλθει, ώστε οι ευπαθείς ομάδες και όσοι χρειαστούν νοσηλεία, να λάβουν της απαιτούμενης φροντίδας.

Συνεχίζοντας ανέφερε: “Οι φήμες που διακινούνται τις τελευταίες ώρες περί καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας επιτείνουν τη σύγχυση και συνιστούν παραπληροφόρηση. Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Αυτές τις  ώρες ας επικρατήσει ψυχραιμία. Επιπλέον, οποιαδήποτε αυστηροποίηση των μέτρων κι αν αποφασιστεί τις επόμενες ημέρες, τα σουπερμάρκετ και τα φαρμακεία δεν θα κλείσουν. Δεν κλείνουν ακόμη χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ούτε πρατήρια καυσίμων και τα συνεργεία αυτοκινήτων”.

Στην χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό αποφασίστηκαν: 
  • Η διακοπή οδικών, θαλάσσιων και αεροπορικών συνδέσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, με εξαίρεση τη μεταφορά εμπορευμάτων και την είσοδο στη χώρα όσων έχουν ελληνική ιθαγένεια ή διαμένουν στην Ελλάδα.
  • Η διακοπή και της ακτοπλοϊκής μεταφοράς από και προς Ιταλία για επιβάτες. Συνεχίζεται κανονικά η μεταφορά εμπορευμάτων.

  • Η απαγόρευση της πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων και ημερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια.

  • Η διακοπή των αεροπορικών συνδέσεων με την Ισπανία.

Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη αποφασίστηκε επιπλέον ότι όσοι  εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια, τίθενται σε υποχρεωτικό κατ΄οίκον περιορισμό για 14 ημέρες. Προβλέπεται μάλιστα διοικητικό πρόστιμο για όσους παραβιάζουν την υποχρέωση αυτή.

Ακόμη, από αύριο το πρωί αναστέλλεται η εφαρμογή του δακτυλίου μέχρι τέλος Απριλίου 2020.

Επιπλέον με την τελευταία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ανάμεσα στα άλλα προβλέπονται:  
1. Η εφαρμογή γενικότερων προληπτικών δράσεων όπως η αποτροπή της εισόδου πολλών ατόμων ταυτόχρονα στην επιχείρηση, μέτρα αυτοπροστασίας των εργαζομένων, η τήρηση  απόστασης 2 μέτρων μεταξύ των πελατών και η αποφυγή χρήσης μετρητών.
2. Η εφαρμογή επιπλέον νομικών συνεπειών, για τους παραβάτες της εφαρμογής των κατεπειγόντων μέτρων αντιμετώπισης της διασποράς του κορονοϊού. Θα επιβάλλονται πρόστιμα 5.000 σε όσους, δείχνοντας αντικοινωνική συμπεριφορά, παραβιάζουν τα μέτρα.
3. Η καταγραφή αποθεμάτων για την επάρκεια μέσων ατομικής προστασίας και προσωπικής υγιεινής. Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό υποχρεούνται να υποβάλουν στην αρμόδια Αρχή, εντός  δύο ημερών, στοιχεία αποθεμάτων σε χειρουργικές μάσκες, αντισηπτικά διαλύματα και αντισηπτικά μαντηλάκια. Η μη υποβολή ή η υποβολή ανακριβούς δήλωσης θα επιφέρει  κατασχέσεις και διοικητικά πρόστιμα από 1.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης.
4. Δίνεται η δυνατότητα να διενεργούνται προμήθειες με απευθείας ανάθεση σχετικά με την υποστήριξη σε υλικοτεχνική υποδομή, αναλώσιμα, έκτακτο προσωπικό και υπηρεσίες υποστήριξης του τηλεφωνικού κέντρου της γραμμής 1520 (Γραμμή Καταναλωτή), καθώς και των υπηρεσιών με αρμοδιότητες ελέγχου που υπάγονται στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.  Επιπλέον  οποιαδήποτε αναθέτουσα αρχή δύναται να προβαίνει σε απευθείας αναθέσεις για την προμήθεια εξοπλισμού πληροφορικής για την παροχή εξ αποστάσεως εργασίας.
5. Δίνεται η δυνατότητα επίταξης  για χρονικό διάστημα έως έξι μήνες, κινητών, αναλώσιμων και μη, τα οποία ανήκουν σε ιδιώτες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, και εμπίπτουν στην έννοια του ειδικού νοσοκομειακού εξοπλισμού, των μέσων ατομικής προστασίας και των φαρμάκων.
6. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) δύναται να συνάπτει συμβάσεις για απευθείας ανάθεση  υπηρεσιών για την εξέταση δειγμάτων σε ιδιωτικούς φορείς παροχής υγείας.
7. Οι δημόσιοι και ιδιωτικοί ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί πανελλήνιας και περιφερειακής εμβέλειας υποχρεούνται να μεταδίδουν ενημερωτικά μηνύματα διάρκειας έως ενός λεπτού για την προστασία της δημόσιας υγείας και τα μέτρα για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού. Η συγκεκριμένη μετάδοση διενεργείται δωρεάν και απαλλάσσεται από κάθε τέλος.

Όπως ήδη γίνεται αντιληπτό σε όλους, η Κυβέρνηση κλιμακώνει διαρκώς, ανάλογα με την κατάσταση που διαμορφώνεται και τις εισηγήσεις των ειδικών και επιστημόνων, την εφαρμογή του σχεδίου που από την αρχή είχε καταρτίσει  και δρομολογήσει με την πρώτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Επέκταση των μέτρων 

Στο πλαίσιο λήψης νέων μέτρων, η κυβέρνηση επεκτείνει από την Τετάρτη το μέτρο αναστολής λειτουργίας και σε άλλα τμήματα του πρωτογενούς τομέα – στις επιχειρήσεις λιανεμπορίου που έχουν συναλλαγές με το κοινό. Εξαιρούνται τα φαρμακεία, τα σουπερμάρκετ, ό,τι συνδέεται με την αλυσίδα τροφοδοσίας, τα πρατήρια καυσίμων, καθώς και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και λοιπές υπηρεσίες. Το ηλεκτρονικό εμπόριο συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά.

Μέτρα για εκκλησίες 

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης έχει επικοινωνήσει με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και του έχει ζητήσει οι Ιεροί Ναοί να μείνουν ανοιχτοί μόνο για ατομική λατρεία και για την τέλεση των απαραίτητων μυστηρίων με τον ελάχιστο κόσμο. Το θέμα -όπως γνωρίζετε- εξετάζεται σε σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου. Καλούμε και τους επικεφαλής / εκπροσώπους άλλων δογμάτων, να ακολουθήσουν την ίδια σύσταση και για όλους τους χώρους λατρείας ώστε να και όλους τους χώρους λατρείας, ώστε να ληφθούν τα ανάλογα μέτρα.

Για όλα αυτά, αρχίζει σήμερα και θα συνεχιστεί σε καθημερινή βάση -κάθε απόγευμα στις 18:00- τακτική ενημέρωση των πολιτών από τον Καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα και τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του συστήματος δημόσιας υγείας. 

Ήδη το Υπουργείο Υγείας ενισχύθηκε με 15 εκατ. ευρώ για την προμήθεια αναγκαίου υγειονομικού υλικού και θα ενισχυθεί με επιπλέον 70 εκατ. ευρώ, για την πρόσληψη 2.000 επαγγελματιών υγείας σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και στο ΕΚΑΒ. Οι προσλήψεις έχουν ήδη αρχίσει – έχουν ήδη γίνει 950 προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού- και εκτιμάται ότι οι πρόσθετες χρηματοδοτήσεις θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ, ύστερα από εντατική προετοιμασία μπαίνουν σε λειτουργία πτέρυγες δημόσιων νοσοκομείων οι οποίες διατίθενται αποκλειστικά για τη νοσηλεία περιστατικών με λοίμωξη από τον κορονοϊό, ενώ και ιδιώτες θέτουν τις δυνατότητές τους στην υπηρεσία του Δημοσίου.

Σήμερα αποφασίστηκε ότι ολόκληρο το νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ διατίθεται επιχειρισακά στο ΕΣΥ για νοσοκομειακή κάλυψη περιπτώσεων της νόσου του κορονοϊού.

Εκμισθώνεται σε συμφωνία με το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥ, το Ιδιωτικό Κέντρο ΑΤΤΙCΑ στην Ελευσίνα, για τις έκτακτες ανάγκες αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊου.

Επιπτώσεις στην Οικονομία 

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις στην οικονομία και στις εργασιακές σχέσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους λόγω της κατάστασης:

Έχει ήδη δοθεί η δυνατότητα αναστολής πληρωμών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεών τους.

Δόθηκε επίσης η δυνατότητα αναστολής πληρωμών δόσεων προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία για ρυθμίσεις που έχουν κάνει.

Επιπλέον προχωρούμε άμεσα στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, με στόχο την αύξηση της ρευστότητας στην οικονομία.

Eurogroup 

Νέες αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες, καθώς αναμένονται σήμερα σχετικές αποφάσεις του Eurogroup. Η Ελλάδα προσέρχεται στη συνεδρίαση αυτή με δυο αιτήματα: Πρώτον να αξιοποιηθούν πλήρως τα περιθώρια ευελιξίας που προβλέπονται για έκτακτες περιστάσεις στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και στο πλαίσιο αυτό να υπάρξει ανάλογη μείωση του στόχου για  το πρωτογενές πλεόνασμα που είναι δεσμευμένη η χώρα μας.

Και δεύτερον οι δαπάνες για την στήριξη του συστήματος υγείας, των επιχειρήσεων, και των εργαζόμενων που πλήττονται από τον κορονοϊό να εξαιρεθούν από τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος…Αναμένουμε τo Eurogroup να επικυρώσει τη μέγιστη δυνατή ευελιξία των κρατών-μελών για την παροχή ρευστότητας στην οικονομία και για τη στήριξη των επιχειρήσεων και θέσεων απασχόλησης. Μέσα στις επόμενες μέρες, και αφού ολοκληρωθεί το Eurogroup, αναμένονται οι ανακοινώσεις του πλέγματος μέτρων από τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Το γενικό πρόσταγμα στην αναβαθμισένη Πολιτική Προστασία 

Για τον καλύτερο συντονισμό των αναγκαίων δράσεων με απόφαση του Πρωθυπουργού ανατίθενται οι αρμοδιότητες του συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων φορέων στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο μέχρι σήμερα Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ορίστηκε από τον Πρωθυπουργό -και ήδη ορκίστηκε- ως Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με πλήρεις και αποκλειστικές αρμοδιότητες . Ο κ. Χαρδαλιάς θα αναφέρεται απευθείας στον Πρωθυπουργό. Νέος Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, αναλαμβάνει ο μέχρι σήμερα Εθνικός Διοικητής Πολιτικής Προστασίας, πρώην Αρχηγός της Πυροσβεστικής κ. Βασίλης Παπαγεωργίου.

About Click me

Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΗΣ. ************************************************************ THIS WEBSITE IS INVITED TO RESIDENTS OF THE MUNICIPALITY OF NAFPAKTIA AND TO THOSE VISITORS.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.